Dieta w czasie ciąży i karmienia piersią:

 

 

            Odżywianie zarówno w okresie ciąży  jak i w czasie go poprzedzającym jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego przebiegu ciąży zakończonej porodem zdrowego noworodka. Właściwa dieta i unikanie używek mają w tym zakresie szczególne znaczenie.

            Nieprawidłowa masa ciała w okresie poprzedzającym ciążę jest istotnym czynnikiem ryzyka wystąpienia powikłań w jej przebiegu oraz zaburzeń płodności. Niekorzystna jest zarówno nadwaga jak i niedowaga w okresie przedkoncepcyjnym.

            Na podstawie wskaźnika BMI (body mass index) można wyróżnić 5 grup kobiet:

- szczupłe "chude" - BMI < 20

- "normalne" - BMI 20 - 24

- z nadwagą - BMI - 25 - 30

- otyłe - BMI - > 30

- ekstremalnie otyłe - BMI > 40

 

[BMI = masa ciała (kg)/wzrost (m2 - w metrach do potęgi drugiej)]

 

Zalecany przyrost masy ciała w ciąży:

- BMI < 20 - 12,5 - 18 kg

- BMI 20 - 24 - 11,5 - 16 kg

- BMI  25 - 30 - 7 - 11,5 kg

- BMI  >30 - <7 kg

- BMI >40 brak przyrostu masy ciała lub nawet spadek masy ciała

 

 

Zapotrzebowanie kaloryczne w ciąży:

            Zwiększone zapotrzebowanie na substancje odżywcze w czasie ciąży spowodowanie jest wzrastaniem płodu, łożyska oraz tkanek matczynych. Zwiększa się podstawowa przemiana materii. Fakt bycia w ciąży NIE oznacza jedzenia za dwoje. U kobiet z prawidłową masą ciała przed ciążą dobowe zapotrzebowanie kaloryczne nie wzrasta, natomiast w II i III trymestrze ciąży zwiększa się jedynie o 300 kcal/dobę i wynosi ok 2500-2800 kcal/dobę.

 

            Płód jest całkowicie uzależniony od składników pokarmowych i energetycznych otrzymywanych drogą krwionośną od matki.

 

Produkty zalecane w ciąży:

 

- tłuste ryby morskie 2x w tygodniu (łosoś, makrela, śledź) jako źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

- chude mięso (drobiowe, wołowe)

- nabiał

- produkty zbożowe najlepiej pełnoziarniste

- owoce i warzywa

- suplementy diety - kwas foliowy i jego metabolity (foliany - dużo lepiej przyswajalne), wit D3 - 2000j/dobę, jod - 200ug/dobę oraz inne witaminy i minerały zawarte w specjalnie przygotowanych dla ciężarnych zestawach. Należy jednak pamiętać, że preparaty farmaceutyczne są jedynie cennym uzupełnieniem racjonalnej diety opartej na produktach naturalnych.

 

Dieta w okresie karmienia piersią:

 

            W tym okresie zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest większe niż w czasie ciąży. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wynosi ok 3100-3400 kcal., a dieta skomponowana jest podobnie jak podczas ciąży. Należy jednak bacznie obserwować dziecko i eliminować produkty, po których ma ono wzdęcia, zaparcia, biegunki lub wysypkę.

 

 

Pamiętaj:

- przed spożyciem myj dokładnie wszystkie warzywa i owoce

- nie jedz surowego lub niedogotowanego mięsa i ryb (tatar, sushi, krwiste steki)

- unikaj niepasteryzowanych przetworów mlecznych (np.: mleko "prosto od krowy") i niektórych serów (koryciński, pleśniowy)

- ogranicz spożycie kofeiny, słodyczy i jedzenia o typie "fast food"

- wyeliminuj używki (papierosy, alkohol, narkotyki i dopalacze)

- zadbaj o odpowiednią podaż płynów (2-3l/dobę) w zależności od poziomu aktywności fizycznej, diety i warunków atmosferycznych

- skonsultuj się z lekarzem przed zastosowaniem jakichkolwiek leków, suplementów diety i produktów ziołowych.